Počátky národní házené v Čakovicích do roku 1930 2.článek


V minulém měsíčníku byl představen sport národní (do 70. let „česká“) házená, který je v posledních dekádách poměrně neznámým sportem. V tomto a následujících měsících bychom vás rádi seznámili se stoletou historií házené zde v Čakovicích.

 

Písemné doklady o založení české (národní) házené v Čakovicích nezůstaly zachovány. Fakta o jejím zdejším vzniku byla zaznamenána až na základě vzpomínek přímých účastníků a jejich zápisů v mladších kronikách. Jak dokládá i znak čakovického házenkářského oddílu, házená se zde hrála od roku 1924, kdy se dohodlo několik dorostenců z čakovického Sokola, že založí házenkářské družstvo. To bylo oficiálně založeno hned následujícího roku a zůstalo pod hlavičkou Sokola.

Již od roku 1925 se čakovičtí házenkáři účastnili zápasů a turnajů, avšak kvůli omezeným herním zkušenostem, financím oddílu (hráči si všechny náklady hradili sami) a pro stále ještě malé zastoupení házenkářských družstev hráli v prvních letech primárně přátelská utkání se soupeři z okolních obcí. Historicky prvním soupeřem čakovických, hrajících v červených svetrech a bílých trenýrkách, bylo již trénované vršovické družstvo vysokoškoláků, kteří čakovické nováčky porazili 18:1. S postupem doby se hrálo se stále kvalitnějšími celky, čímž rostla i úroveň házené v Čakovicích, která se začala rychle rozrůstat. Roku 1927 zde působila již tři (mužská) dorostenecká družstva a v následujícím roce bylo založeno první družstvo dorostenek. Dorostenci již hráli v soutěži pražského kraje, ve které obhajovali první příčky, dorostenky byly stále odkázány na přátelská utkání, neboť soutěže dorostenek pro malý počet družstev ještě neexistovaly.

Na začátku 30. let hrály Čakovice pravidelně nejen s pražskými kluby, ale i s vyspělejšími venkovskými družstvy, čímž získávaly potřebné zkušenosti. Roku 1930 se tak dokázali místní dorostenci řadit mezi nejlepší družstva středočeské župy a nemalým úspěchem bylo i jejich první místo v turnaji hraném na hřišti pražské Slavie či druhé místo v turnaji pořádaném Sokolem Vinohrady.

Harmonický rozkvět zdejší házené byl v té době narušen neshodami s výborem Sokola, který, v domnění, že oddíl má dostatek peněz, požadoval finanční podporu. Ve skutečnosti byly oddílové finanční prostředky naopak velmi omezené a sotva postačovaly na korespondenci, zbytek si hráči hradili stále ze svého… Na základě těchto neshod bylo roku 1930 v čakovickém Hrdinově hostinci založeno další družstvo české házené (DJT Čakovice), do kterého přešli někteří hráči ze Sokola. Následujícího roku odešli ze Sokola i zbylí hráči a založili si vlastní klub házené (KHČakovice). Tyto neshody a rozštěpení způsobilo působení dvou házenkářských čakovických oddílů, které nakonec trvalo celých 18 let…

 

Příští měsíc se dočtete o působení házenkářského oddílu DTJ Čakovice mezi léty 1930 a 1948.

 

Mgr. Anna Syslová

 

Webové stránky oddílu: http://www.nhcakovice.cz/

Facebook: NH Čakovice

Instagram: hazenacakovice

 

FOTOGRAFIE:

·  Znak NH Čakovice

znak

·  Čakovické dorostenky a dorostenci na cukrovarském hřišti, v místech dnešního sídla firmy Doka.

dorostenky

dorostenci

Aktualizováno: 06.03.2024 – UMC_108 UMC