ŽNĚ 2024

Dovolujeme si Vás informovat, že v okolí naší městské části začnou v nejbližších dnech žňové práce.  Přišel červenec a s ním se blíží i žně, které započnou někdy okolo 10. července, tedy velmi podobně jako loni (12. července) a předloni (8. července). Pokud bude přát počasí a vše půjde standardně, žňové práce budou snad do konce července hotové. 

POZOR NA PRACH
Vždy se snažíme být maximálně ohleduplní, žňové práce jsou ovšem extrémně časově a logisticky náročné a některým věcem, jako je například počasí, prostě neporučíme. Téměř jistá je zvýšená koncentrace prachu v okolí polí, a proto vás prosíme, abyste nenechávali otevřená okna bytů, domů a aut bez dozoru. Pozor dávejte i na schnoucí prádlo zavěšené na venkovních sušácích.

JSME ZÁVISLÍ NA POČASÍ

To, jestli budeme v daný den sklízet, závisí především na vlhkosti zrna, která nesmí být moc vysoká. Proto rozhodnutí najet s kombajny na pole často padne až během dopoledne daného dne. Z toho důvodu je velmi problematické s jistotou a s větším časovým předstihem říci, kde a v kolik přesně se bude sklízet. Pokud by vás sklizňové práce nebo technika zajímaly, nebojte se přijít k poli a zeptat se, co se zrovna děje. Vše vysvětlíme a ukážeme.

BUĎTE TRPĚLIVÍ

Na pohyb zemědělských strojů po pozemních komunikacích a polních cestách jste zde zvyklí, ale po dobu žní se budete potkávat s jejich zvýšeným množstvím. Prosíme, buďte pozorní a pokud to bude možné, tak i trpěliví a ohleduplní. Naloženou soupravu není snadné zastavit na fleku, ani s ní manévrovat těsně u krajnice. Když uvidíte zemědělský stroj, tak zkuste myslet na člověka v něm. Možná vás naštval tím, že vám naprášil na balkon a hlukem rušil poklidný letní večer, ale období žní je pro každého zemědělce opravdu náročné, tak mu to odpusťte.

CO SE DĚJE SE SKLIZENÝMI PLODINAMI

To, co sklidíme, putuje jako sladovnický ječmen do pivovarů, jako krmivo do podniků zaměřených na chov zvířat nebo jako kvalitní pšenice do českých potravin, takže si na naší práci třeba občas pochutnáte.

Vaše VIN agro


Aktualizováno: 15.07.2024 – Admin Administrator