Žně 2021

Zdravíme všechny sousedy z Čakovic a okolí. Léto už je v plném proudu a to znamená, že se blíží žně. Ty u nás letos začnou přibližně 9. července a budou trvat asi tři týdny. Už teď ale vidíme, že deštivé počasí trochu zamíchá kartami načasování.

Vždy se snažíme být maximálně ohleduplní, ale žňové práce jsou extrémně časově a logisticky náročné a některým věcem, jako je například počasí, prostě neporučíme. Možná je zvýšená koncentrace prachu v ovzduší v bezprostředním okolí polí, a proto vás prosíme, abyste nenechávali otevřená okna bez dozoru.
Na zemědělské stroje jste zde zvyklí, ale po dobu žní se budete na silnicích potkávat s jejich zvýšeným množstvím. Prosíme, buďte pozorní a pokud to bude možné, tak i trpěliví a ohleduplní. Naložená souprava je poměrně těžká a i když technologie hodně postoupila a traktory jsou výkonné a přesné na ovládání, takový náklad není snadné zastavit na fleku, ani s ním manévrovat těsně u krajnice. Když uvidíte zemědělský stroj, tak zkuste myslet na člověka v něm. Možná vás naštval tím, že vám naprášil na balkon a včera večer rajtoval na poli ještě ve 22:08, ale období žní je pro každého zemědělce opravdu náročné na energii a pozornost, tak mu to odpusťte. To, co sklidíme, putuje jako sladovnický ječmen do pivovarů (dneska jsme zrovna vezli vzorek do pivovaru v Nymburce), nebo jako kvalitní pšenice do českých potravin, takže naši práci třeba oceníte na vašem jídelním stole.

Pokud se chcete dozvědět víc, podívejte se na náš web https://vinagro.cz/fakta-a-myty/, kde se snažíme vysvětlit, jak to funguje.
Děkujeme za pochopení a užijte si léto!
Vaše VIN agro